2014. augusztus 5., kedd

Itó Projekt: </Harmónia>

Kiadás: Ad Astra, 2012
Eredeti cím: ハーモニー
Fordító: Mayer Ingrid és Oroszlány Balázs
ISBN: 9786155229138
Oldalszám: 310
Értékelés: 5*/5

Ebben a jövőben a tested közös tulajdon. Légy egészséges! Légy boldog! Akkor is, ha nem akarod. 
Az utópia végre megvalósult, hála az orvosi nanotechnológiának és a társadalmi jólétet szabályozó törvényeknek. A rendszer azonban, amely az állampolgárok egészségét hivatott őrizni, ellenük fordul. Az egész emberiség egy titokzatos elme túszává válik.
Kirie Tuant, a diktatórikus jóindulat ellen egykor öngyilkossági kísérlettel lázadó lányt a múltja kísérti, miközben az Egészségügyi Világszervezet tagjaként versenyt fut az idővel, hogy megmentse világát.
Te mit adnál meg azért, hogy harmóniában élhess önmagaddal?


A stílusról:
Nagyon furcsa a stílusa, eléggé szögletessé teszik az etml kódokkal keretezett visszaemlékezések, az érzelmek kifejezése is kicsit visszás, hiszen csupán az etml kódokkal közvetítik a szereplők ezt is. Ugyanakkor ez az egész nagyon jól illik a történethez, a világhoz, amelyet kialakított az író. 
Ezenkívül maga a szerkezet is tetszik, tökéletesen adagolja az újabb és újabb információkat az író, amikkel újra és újra meg tudott lepni, egészen a könyv végéig.

A mondanivalóról:
Elindultunk egy eléggé ijesztő utópiából, amiben nem szeretnék élni, aztán a történet végére elértünk egy sokkal ijesztőbb végkifejlethez, amiben nem csak nem szeretnék élni, hanem nem is lehetne élni, legalábbis az én értelmezéseim szerint.
Ez a könyv újraértelmezte milyen szeretni és szeretve lenni, és azt hiszem nem szeretném, ha így szeretnének.
Szükségem van a bánatra, az örömre, a dühre, a boldogságra, és nem szeretnék olyan világban élni, ahol ezek nem lehetségesek.
Összességében félelmetes továbbgondolás ez a korábbi utópiáknak, de nagyon érdekes és elgondolkodtató, úgyhogy szerintem mindenképpen megéri elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése