2014. augusztus 6., szerda

Katja Millay: Nyugalom tengere

Kiadás: Könyvmolyképző, 2014
Eredeti cím: The Sea of Tranquility
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633737781
Oldalszám: 494
Értékelés: 5*/5

A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer.
Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.
A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

A könyvről:
Nagyon jó az írónő stílusa és maga a cselekmény is kellően kíváncsivá teszi az embert ahhoz, hogy csak nagy nehezen tudjon elszakadni a könyvtől. Szóval tipikusan a "csak még egy fejezetet" fajta könyv.
Maga a felépítése is nagyon jól sikerült. Egyrészről nagyon tetszett a jelen valós időkezelése, mivel nem szeretem, ha valószerűtlenül gyorsan jön helyre minden, főleg egy ilyen könyvben, ami egyébként a valóság talaján áll (azaz nincs benne semmi természetfeletti). Másrészről a múltról szép lassan derül ki egyre több és több információ, amelynek köszönhetően az írónő kellően fenntartja az olvasó kíváncsiságát és egyben időt is hagy neki a megemésztésükre.

A szereplőkről:
A váltott nézőpontnak köszönhetően Josh-t és Nastya-t is kellően mélyen megismerhetjük a saját és mások szemszögéből nézve is. Mindkettejük karaktere a múltjuk miatt kissé ellentmondásos, azonban mégis szerethető. Nagyon tetszik kettőjük kapcsolatának az alakulása is.
Akit még nagyon megkedveltem az Drew. Elsőre ugyan tényleg annak a rosszhírű szépfiúnak tűnik, akinek mutatja magát, de aztán kiderül, hogy ennél azért mélyebb a személyisége. Emellett igazán jól viselkedett Nastya-val, minden kérdés nélkül, amit nagyon szerettem benne.
Clay szintén nagy benyomást tett rám, bár nem láthattam a rajzait, de szívesen megnéztem volna hogyan látja az embereket. Kissé furcsa, de nagyon rendes srác.

A fiú vonzereje azt a szintet üti meg, ami az önérzetes nőket pépagyú idiótákká szokta változtatni.

– Jó reggelt, Napsugár! – Kicseszett Josh Bennett. Mostanra biztos vagyok benne, hogy ha megtalálnám a születési anyakönyvi kivonatát, pontosan ez állna rajta.

– Szeretem a fagylaltot. Te viszont sosem tartasz itthon. Rossz dolgok történnek, ha túl sokáig fagyi nélkül maradok – mondja, immáron kissé higgadtabban. 

Margot úgy fest, mint egy naptejreklám. Én meg úgy, mint akinek koporsóban a helye.

Az eszembe vésem, hogy ha legközelebb kiakad, nyugtató helyett a fagyi is megteszi.

– Őt hogyhogy szívem-nek szólítod, engem meg sose becézgetsz? – mímel nyafogást. 
– Hogyne becézgetnélek? – kérdez vissza Mrs. Leighton, és megpaskolja a fia arcát, ahogy elmegy mellette. – A múlt héten életem tragédiájának szólítottalak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése