2015. január 21., szerda

Michael Grant – Katherine Applegate: Éva és Ádám

Kiadás: Könyvmolyképző, 2013
ISBN: 9789633738689
Oldalszám: 272
Bechdel-teszt: átment
Értékelés: 3/5

Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés, majd a kórház.
Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, egy fura fiú már viszi is kifelé a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Eve-nek itt más dolga sincs, mint hogy gyógyuljon, és elviselje kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy különös orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.
Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól –, anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes pasit.
És Eve az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt, még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is.
Éva megtervezi Ádámot, aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány… a tökéletes társ… vagy mégse?

Az ötletről:
Az ötlet, ami köré a könyv felépül nagyon érdekes. Meddig lehet elmenni a genetikai kísérletek során? A téma kellően elgondolkodtató, ugyanakkor mégis könnyed marad. Ettől megmarad a regény ifjúságinak. Említésre kerülnek elég ijesztő dolgok, sőt, Eve által érintőlegesen szóba kerül a genetika is, de csak annyira, amennyire egy ilyen könyvben helye van.

A megvalósításról:
A történet stílusa, megvalósítása gyengébbre sikerült, mint az alapötlet. Maguk a szereplők elég felszínesre sikerültek. Ráadásul a történetben megjelenik egy maffiás szál is, ami szerintem végképp felesleges volt. Magához a történet folyásához nem tett hozzá, és szerintem önmagában nézve is értelmetlen volt ez a szál.
A másik, ami elgondolkodtatott és kicsit meg is akasztott, az a tökéletes pasi. Mert a könyv félig-meddig úgy állítja be a dolgot, hogy a tökéletes pasi mindenkinek tökéletes. Ezt én elég nehezen tudom elképzelni, hiszen mindenkinek más az ízlése. Akkor a tökéletes pasi miért lenne mindenkinek ugyanaz?
De ha ezektől eltekintek, akkor jó volt. Valószínűleg egyébként az sem dobott sokat a helyzeten, hogy elég jól megírt könyvek után olvastam. Talán emiatt jobban szembetűntek ezek a dolgok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése