2013. június 10., hétfő

Beate Teresa Hanika: Soha senkinek

Kiadás: Móra, 2011
Eredeti cím: Rotkäppchen muss weinen
Fordító: Győri Hanna
Oldalszám: 184
Fülszöveg
Malvina látszólag olyan, mint a többi kamasz lány: pimasz, dühös, akaratos. A családja szerint ez csak átmeneti állapot, biztosan kinövi majd. Még a legjobb barátnője sem sejti, hogy Malvinát súlyos titok nyomasztja. Egy gyermekkori titok, amelyet el akar temetni magában. De hiába. Malvina a péntek délutánt a nagyapjánál tölti, aki váratlanul megcsókolja őt. És a csók felidézi benne a múltat: egy zsarnok férfi, egy gyenge asszony és egy áldozatul esett kislány történetét. Malvina nem akar többé nagyapához menni. A családjára nem számíthat, egyedül kell szembenéznie azzal, ami történt vele. Beszélnie kell a múltról, bármilyen nehéz is, ez az egyetlen esély arra, hogy felemelő véget érjen ez a felkavaró történet. Szerencsére Malvinának akadnak védőangyalai, és a szerelem is rátalál.


Vélemény
Még mindig nem tudom, hogy mit is mondjak erről a könyvről. Egyrészről igaz az, hogy a témaválasztása nem könnyű, valamint az is, hogy az írónő szépen szerkesztette meg a történetet. Tetszik, ahogy Malvina az új élmények hatására felidézi a régi emlékeket, a jókat és rosszakat egyaránt, és az, hogy vannak amik némiképpen átértékelődnek benne. Viszont annyira nem fogott meg a történet, és tudom, hogy nehéz egy ilyen témáról beszélni, kíváncsi is voltam a könyvre, de valahogy többre számítottam. Ha a témáját nem tekintjük, akkor lényegében véve átlagosnak mondható történet, nem rossz, de elég egyszer elolvasni. 

SPOILER!!!

Valahogy nem éreztem át eléggé Malvina helyzetét, valószínűleg azért is, mert nem tudom elképzelni, hogy a családja ennyire ne álljon mellette. A testvéreivel jóformán semmilyen kapcsolata nincs, bár a végén Anne-val való viszonya javulni látszik. Paul viszont csak addig van mellette, amíg minden rózsás, aztán otthagyja. A szüleiről nem is érdemes beszélni. A nagyanyjára meg mérhetetlenül mérges vagyok. Mert az egy dolog, hogy a nagyapja viselkedése minősíthetetlen, de az, hogy a nagyanyja tulajdonképpen még a nagypapa keze alá  is dolgozik, az szerintem felháborító. Mert egy kislány nem feltétlenül tudja eldönteni, hogy mi a rossz, és mi a jó. Lehet, hogy érzi, hogy az adott dolog rossz, de a saját családjában mégiscsak megbízik, azt gondolja, hogy ők nem bántanák ok nélkül. A nagymama viszont pontosan tudja, hogy mi történik, és mégis hagyja, ez azért kiakasztott a könyvben.
Akiket szerettem: Bitschek néni és Zakó. Mert a hatásukra Malvina elkezdett megnyílni a világ felé, és a segítségükkel leküzdötte a démonait. Úgyhogy végeredményben pozitív a történet vége.

SPOILER VÉGE!!

4/5 pont - várólistacsökkentős

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése