2013. március 30., szombat

Eve Ensler: Érző lelkek

Fülszöveg
A vagina monológok világhírű szerzője új könyvében olyan történeteket gyűjtött egy csokorba, amelyeket a világ különböző pontjain élő kamaszlányok élete inspirált. Az elbeszélők mind érzékeny, okos, vad, fantáziadús, életteli lányok, akiknek előbb-utóbb szembesülniük kell azzal a társadalmi elvárással, hogy ne legyenek se túl okosak, se túl érzékenyek, hogy elfojtsák a vágyaikat, és engedelmeskedjenek a szabályoknak.
Mások mellett megismerkedhetünk egy anorexiás bloggerrel, aki egyre kevesebbet és kevesebbet eszik; egy kenyai lánnyal, aki nem hajlandó alávetni magát a genitális csonkításnak; egy kínai munkáslánnyal, aki Barbie-kat gyárt; egy terhes lánnyal, aki nem tudja eldönteni, megtartsa-e kisbabáját.
Ezek a történetek megmutatják, hogy a lányok a világon mindenütt ugyanazokkal a problémákkal, vágyakkal, fájdalmakkal, örömökkel, szenvedésekkel találkoznak.

Vélemény
Ami azt illeti szerencsémre nem kellett átélnem azokat a problémákat, amiket a könyvben szereplő lányoknak, néhány érzelmi problémától eltekintve. Alapjában véve elfogadó a családom, de ezt a könyvet olvasva még jobban megbecsülöm azt, ami nekem adatott. Mert a történeteknek van valóságalapja, és szörnyű belegondolni, hogy miket meg nem tesznek a fiatal lányokkal. A könyv erre hívja fel a figyelmet, és ugyanakkor úgy gondolom, hogy a fiatal lányok erőt meríthetnek ezekből a monológokból (bár tizenhárom évesek kezébe nem adnám, de szerintem egy tizenhét éves már felfogja ezeket a dolgokat). Legalábbis bennem inkább az a mondanivaló fogalmazódott meg, hogy merjünk kiállni magunkért, merjünk saját magunk lenni, mert van miért.
"A lányok csinos ruhákat viselnek.
A lányok képesek új életet a világra hozni."
 Nekem tetszett a verses forma, bár egyszer kézbe kéne venni az eredetit is. Nagyon megfogtak a monológok, nem voltak túl hosszúak, éppen annyit mondtak el, amennyi szükséges volt. Szóval nagyon örülök neki, hogy megvettem a könyvet.

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése