2014. december 5., péntek

Susannah Cahalan: Lángoló agy

Kiadás: Könyvmolyképző, 2014
Eredeti cím: Brain On Fire: My Month of Madness
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789633738634
Oldalszám: 342
Bechdel-teszt: átment
Értékelés: 5/5

Tudományos thriller valódi, élő szereplőkkel.
Lebilincselő visszaemlékezés a New York Post fiatal újságírójának tollából,
aki ritka és ijesztő betegséggel vívott csatát.
Susannah Cahalan egy napon furcsa kórteremben ébredt – az ágyhoz szíjazva, felügyelet alatt, mozgásra és beszédre képtelenül. Az egyhónapos kórházi tartózkodása alatt készült kartonjai pszichózisról, agresszióról és veszélyes instabilitásról tanúskodnak. Pedig néhány hete még egészséges, élettel teli huszonnégyéves volt, élete első komoly kapcsolatában, felfelé ívelő karrierrel.
Susannah lenyűgöző könyve tulajdonképpen egy krónika, mely megvilágítja a betegség kifürkészhetetlen ösvényeit, és megismerteti azt a szerencsés felfedezést, ami végül megmentette az életét.


A történetről:
Nagyon érdekes volt a könyv. Egyrészről azért is, mert bizonyos vizsgálatokat én is átéltem, és valamiért számomra az ilyenekről mindig érdekes olvasni, mert megtudom, mások hogyan élték át a hasonló dolgokat/megpróbáltatásokat.
Másrészről a könyv során megismerhettem egy új betegséget, és bár ijesztő volt, hogy milyen hatással van az emberre, mégis izgalmas nyomon követni ezt a változást. Ráadásul végig ott a megnyugtatás, hogy az írónő eléggé felépült ahhoz, hogy könyvet írjon az életének ezen szakaszáról. Ami egyébként a könyv közepénél még elképzelhetetlen számára, és az olvasó számára is.

A stílusról:
Susannah nagyon jól ír, és hihetetlen, hogy szellemileg és lelkileg képes volt ezt megcsinálni. Hiszen a könyv megírásához a szülei naplóbejegyzéseit, mások elmondásait, videófelvételeket kellett használni, és átélni, hogy mit érezhettek mások az adott időszakban, milyennek látták őt akkor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése