2014. szeptember 12., péntek

Pavel Bazsov: A Rézhegyek Királynője

Kiadás: Móra, 1980
Fordító: Rab Zsuzsa
ISBN: 9631119491
Oldalszám: 264
Értékelés: 5/5


Mint minden igazi nagy mesemondónál, Bazsov történeteiben is csodálatosan keveredik valóság és mese ; a drágakövet bányászó és faragó Danyiluska történetei és a Rézhegyek Királynőjének titokzatos varázslatai, a hegyek alatti drágakövek kertje, lidércek bolygó fényeitől csillogó mocsarak, erdők, drágaköveket rejtő bányák tárnái. Semmihez nem hasonlítható, különös világ ez, amelyet Bazsovnál jobban nem ismer senki.


A Marija Morevna és a Halhatatlan elolvasása után szerettem volna elolvasni az eredeti mesét. Erre sajnos azóta se volt alkalmam, mert azt a mesekönyvet, amiben az van, nem sikerült megvennem. Viszont helyette rátaláltam erre a könyvre, ami szintén orosz meséket tartalmaz.
Nagyon tetszett a könyv hangulata, a mitológiája. Maga a Rézhegyek Királynője is nagyon érdekes szereplő volt, hiszen néha megjutalmazta, néha megbüntette az embereket, és bár általában érdemük szerint, néha mégis büntetés lett a jutalomból.
De azért minden mesének megvolt a maga tanulsága, csak mindehhez egy számomra eddig ismeretlen világ társult. Nagyon jó volt, és határozottan örülök, hogy megvettem, mert így majd a gyerekeim (ha egyszer lesznek) is megismerhetik ezeket a meséket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése